ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Μέρα Εκπαιδευτικών-Διδακτικών επισκέψεων

Σήμερα Πέμπτη 3 Νοεμβρίου οι μαθητές/μαθήτριες των Β΄, Γ΄, Ε΄ και  ΣΤ΄τάξεων, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους και τις δασκάλες τους, Στέργιο Σταυρόπουλο, Δημήτριο Λυγούρα, Ευαγγελή Κύρου, Θεοδότα Τσαγγοπούλου και Χρυσαυγή Μιχαλά, επισκέφθηκαν το διαλογητήριο-συσκευαστήριο φασολιού της AGROKA (Αγροτική Καστοριάς), που ως γνωστόν εδρεύει στο δημοτικό διαμέρισμα των Λακκωμάτων.
Η AGROKA ιδρύθηκε το 1997 και είναι Δημοτική Επιχείρηση Λαϊκής Βάσης. Σκοπός της είναι τόσο η στήριξη των φασολοπαραγωγών όσο και της τοπικής οικονομίας.
Η μεταφορά των μαθητών πραγματοποιήθηκε με λεωφορείο του Δήμου Άργους Ορεστικού.
Μας υποδέχθηκε ο γεωπόνος, Βασίλειος Νασιόπουλος, ο οποίος υπήρξε μαθητής του σχολείου μας
Τα φασόλια αμέσως μετά τη συγκομιδή και αφού έχει πραγματοποιηθεί η απεντόμωση είναι έτοιμα για καθαρισμό
Ο αγαπητός Βασίλης, ενημέρωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς τα στάδια επεξεργασίας των φασολιών, ένα τοπικό και επώνυμο προϊόν μεγάλης θρεπτικής αξίας. Η δυναμική καλλιέργειά του έχει τονώσει οικονομικά τα τοπικά νοικοκυριά της ακριτικής περιοχής μας.
Οι μαθητές μας στις μπετονιέρες, όπου έχουν τοποθετηθεί τα φασόλια για τον απαραίτητο καθαρισμό
Μετά τον καθαρισμό τα φασόλια οδηγούνται στο κόσκινο για κοσκίνισμα και στη συνέχεια διαχωρίζονται αυτόματα σε μεγέθη από το διαχωριστή μεγεθών.


Ο περίφημος χρωματοδιαλογέας(ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής) όπου ξεχωρίζονται τα καλά φασόλια από τα σκάρτα και άχρηστα
Καλές οι μηχανές και οι υπολογιστές, αλλά το ανθρώπινο χέρι είναι πάντα χρήσιμο και απαραίτητο

Στην ταινία χειροδιαλογής εργάτες πραγματοποιούν το τελικό ξεδιάλεγμα των καλών φασολιών  από τα σκάρτα.

Το καθαρό φασόλι μεταφέρεται στο ενσακιστικό μηχάνημα για να σακιαστεί

Αφού μετρηθεί η υγρασία στο  υγρασιόμετρο, τα φασόλια  μεταφέρονται στη συσκευαστική μηχανή για την απαραίτητη συσκευασία
Έτοιμο το  προϊόν για κατανάλωση. Στα παιδιά μας μοιράστηκε από μία συσκευασία των 500γρ. τύπου "γίγαντες". Αύριο Παρασκευή, ημέρα νηστείας, θα μαγειρευτούν από μαμάδες και κυρίως γιαγιάδες
Οι μαθητές/μαθήτριες της Δ΄τάξης με τη δασκάλα τους, Αφροδίτη Τάσιου, επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, προκειμένου να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  "Ο κόσμος των πουλιών"
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την παρουσίαση του προγράμματος αλλά και από την άψογη φιλοξενία των υπευθύνων συναδέλφων του ΚΠΕ Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου