1821-2021 Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ Από την παράστασή μας, "Το μεγάλο μας Τσίρκο" 25-3-2017

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Το σχολείο μας επισκέφθηκε τα χωριά Μελά και Κώττα

Μελάς,  Κώττας και Μακεδονομάχοι (επώνυμοι και ανώνυμοι), "κράτησαν" τη Μακεδονία στην Ελλάδα 

Προγραμματισμένη προσκυνηματική  διδακτική επίσκεψη στη μαρτυρική περιοχή των Κορεστείων, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί 11 Νοεμβρίου,  όλοι οι μαθητές του Σχολείου μας.

Οι μαθητές που συνοδεύονταν από τους 11 δασκάλους του σχολείου μας, απότισαν φόρο τιμής στους πρωτεργάτες του ένοπλου μακεδονικού αγώνα, ανθυπολοχαγό πυροβολικού Παύλο Μελά (Μίκη Ζέζα) και οπλαρχηγό της περιοχής καπετάν Κώττα (Κωνσταντίνο Χρήστου). 

Στις 9:15 το πρωί φθάσαμε στον Μελά και ανηφορίζοντας από την πλατεία του χωριού επισκεφθήκαμε την οικία, όπου στις 13 Οκτωβρίου 1904, εφονεύθη ο Παύλος Μελάς. Εκεί μας περίμενε ο πιστός και φλογερός πατριώτης Γεώργιος Τσάκαλος με τον υιό του Δημήτριο, δύο από τους 124 κατοίκους του χωριού, ο οποίοι μας ξενάγησαν στο σπίτι όπου είχε καταλύσει με τους συντρόφους του ο Παύλος Μελάς, τον Οκτώβρη του 1904. Ο κυρ Γιώργος από μαρτυρίες της γιαγιάς του (η οικία ήταν ιδιοκτησία της), μας αφηγήθηκε τις τελευταίες ώρες του ήρωα με τέτοιο γλαφυρό τρόπο που μας συγκλόνισε. Με τα μάτια υγρά και τρεμάμενη φωνή αλλά με καμάρι και περηφάνια, διηγήθηκε σε μαθητές και δασκάλους, πώς ο Παύλος Μελάς θυσιάστηκε για την ελευθερία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, επιτελώντας όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, απλά… το καθήκον του.

Οι μαθητές  κατέθεσαν στη μνήμη τού μεγάλου ήρωα κόκκινο τριαντάφυλλο και τραγούδησαν τον Εθνικό μας Ύμνο, ξυπνώντας μνήμες από τα παλιά, τότε που το σχολείο του χωριού λειτουργούσε, δίνοντας ζωή στην περιοχή.

Στη συνέχεια και στην πλατεία του χωριού και υπό το βλέμμα του ήρωα (η προτομή του βρίσκεται εκεί), οι μαθητές μας ξαπόστασαν απολαμβάνοντας το πρωινό τους κάτω από τον ασυνήθιστο καυτό ήλιο του Νοεμβρίου.

Προσωπικά αντικείμενα του μακεδονομάχου από το Άργος Ορεστικόν, Αναστασίου Αλβανού

Στις 10:45 αναχωρήσαμε για το γειτονικό χωριό Κώττας, γενέτειρα του οπλαρχηγού Κωνσταντίνου Χρήστου, επονομαζόμενο και καπετάν Κώττα.

Μία ολιγόλεπτη στάση στο μνημείο πεσόντων στην ανατολική είσοδο του Νέου Οικισμού, όπου το 1949 οκτώ συντοπίτες μας μαζί με το στρατιώτη οδηγό του στρατιωτικού οχήματος βρήκαν τραγικό θάνατο από έκρηξη νάρκης, ενώ κατευθύνονταν προς το Μελά για προσκύνημα.

Στις 11:20, φθάσαμε στον Κώττα, όπου στην είσοδο του χωριού μας περίμενε η υπεύθυνη του μουσείου Αλίκη Ράμμου. Η οικία του πρωτεργάτη του μακεδονικού αγώνα από το 1995 μετατράπηκε σε μουσείο. Τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν σαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου του 1995, από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Η κυρία Αλίκη, ως υπεύθυνη του μουσείου μάς διηγήθηκε με απλά από καρδιάς λόγια, τη βιογραφία, τη δράση και το μαρτυρικό θάνατο του ήρωα καπετάν Κώττα από το χωριό Ρούλια, που από το 1935 μετονομάσθη προς τιμήν του σε Κώττας.
Η σφραγίδα του καπετάν Κώττα

 Ο Εθνικός μας Ύμνος ακούσθηκε και πάλι από τα στόματα των μαθητών μας, σε ένα χωριό με δύο ντουζίνες κατοίκους!
Επιστρέφοντας στο Άργος Ορεστικό, οι σκέψεις μας τριγυρίζουν στην ιστορική περιοχή των Κορεστείων και στα χωριά της περιοχής, που χρόνο με το χρόνο ερημώνουν, αφού όλα τα σχολεία της περιοχής έχουν κλείσει με μοναδική εξαίρεση το Νέο Οικισμό, όπου για την ώρα λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, αλλά η μείωση του μαθητικού πληθυσμού και σε αυτό το χωριό είναι ραγδαία την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει φθίνουσα πορεία.
Έργα εξωραϊσμού γύρω από την οικία του καπετάν Κώττα. Δεν είδαμε κάτι αντίστοιχο στον Μελά!
Προτρέπουμε, λοιπόν, αν δεν το έχουν πράξει έως σήμερα, όλα τα σχολεία της Μακεδονίας και όχι μόνο, να επισκεφθούν την περιοχή, η οποία εκπέμπει και μαγνητίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου