1821-2021 Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ Από την παράστασή μας, "Το μεγάλο μας Τσίρκο" 25-3-2017

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Οι εντυπώσεις μας μετά τον περίπατο...

Τα χρώματα της φύσης, οι ήχοι και οι μυρωδιές γύρω από το ποτάμι παρακίνησαν τους μαθητές της Δ΄τάξης να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Κατέγραψαν τις εμπειρίες τους από τον περίπατο στις όχθες του Αλιάκμονα, διατύπωσαν εντυπώσεις, εξέφρασαν συναισθήματα, κατέθεσαν τις απόψεις και τον προβληματισμό τους  σχετικά με το «πως» όσο και με το «πόσο» μεγάλη και ισχυρή είναι η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση και στο υγρό στοιχείο της πόλης μας, το ποτάμι μας.
 Τα παιδιά γράφουν...


"Όποιος και να πάει θα δει ότι είναι ένα μαγευτικό τοπίο. Οι ιτιές, τα πανύψηλα δέντρα σκεπάζουν το πανέμορφο ποτάμι μας.Αξίζει να το επισκεφτείς για την ωραία θέα.............. Αντί για το σφαγείο θα ήθελα να υπάρχει μια επιχείρηση που θα είχε ευθύνη για να είναι πάντα καθαρό" Α.Κ.

"Μπορεί κάποιος αν θέλει να επισκεφτεί το Άργος Ορεστικό ,για τον Αλιάκμονα , για το όμορφο τοπίο του και για την ωραία βλάστηση. Όταν θα ακούσει τα πουλιά να κελαηδούν και δει τα δέντρα γύρω από το ποτάμι  θα χαλαρώσει ". Μ.Ρ.


"Νιώθω μεγάλη χαρά γιατί το μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας -εκτός από τον Έβρο ποταμό -περνάει από την πόλη μου. Θα έλεγα σε κάποιον να το επισκεφτεί γιατί είναι πολύ όμορφο. Μου άρεσε πάρα πολύ γιατί είδα πράγματα που δεν τα ΄χω ξαναδεί" Ν.Μ.



 "Το  ποτάμι  είναι  πολύ  όμορφο. Θα  ήθελα  να  το  επισκεφτώ  ξανά , γιατί  εύχομαι  μέχρι  τότε  να  κόψουν  τα  δέντρα , να  το  καθαρίσουν  και  να  βάλουν  άμμο  και  μέσα  και  έξω  από τον  ποταμό". Μ.Π

"Γύρω από το ποτάμι υπάρχουν ψηλά δέντρα . Το ποτάμι είναι πράσινο επειδή πετάνε σκουπίδια και φυτοφάρμακα. Το καλοκαίρι ο Αλιάκμονας δεν έχει πολύ νερό γιατί εξατμίζεται από την ζέστη. Την άνοιξη ο Α είναι καταπράσινος. Τον χειμώνα το νερό είναι παγωμένο και το Φθινόπωρο τα δέντρα είναι γυμνά κι έχουν πορτοκαλοκιτρινωπά φύλλα. Παλιά το ποτάμι ήταν καθαρό ενώ τώρα είναι πιο βρώμικο". Β.Π.



 "Πριν από μερικές μέρες επισκεφτήκαμε τον ποταμό Αλιάκμονα.Περάσαμε από το δασάκι . Ανεβήκαμε την ανηφόρα και είδαμε την πυροσβεστική. Καθώς κατεβαίναμε την κατηφόρα είδαμε το δέρμα και τα κόκαλα ενός ζώου.Όταν φτάσαμε στην γέφυρα κοιτάξαμε κάτω στο νερό.Το νερό ήταν ορμητικό". Π.Α.

    "Μου τράβηξε την προσοχή ένα μικρό σκιουράκι που σκαρφάλωνε στα δέντρα για να βρει την τροφή του. Από τον ήλιο είχαμε κοκκινίσει όλοι είχαμε γίνει δηλαδή σαν  παντζάρια" Α.Καρ.
"Αλλά αυτό που εντυπωσιάζει πιο πολύ τον επισκέπτη είναι το όμορφο και καταπράσινο τοπἰο . Τα δέντρα αγκαλιάζονται σαν να έχουνε στην αγκαλιά τους ένα χαριτωμένο μωράκι.Τα πεύκα είναι  γυμνά και τα πλατάνια κοιτούν το ποτάμι καμαρωτά!"Α.Κασ.

"Γύρω-γύρω στο ποτάμι αντικρίσαμε πανύψηλα δέντρα, κυρίως ιτιές.Ακόμα προσέξαμε ότι τώρα το φθινόπωρο τα φύλλα των δέντρων άρχισαν να πέφτουν, με αποτέλεσμα οι όχθες του ποταμού να γεμίσουν χρωματιστά φύλλα σαν ουράνιο τόξο.Πάνω σε ένα δέντρο σκαρφάλωνε ένα καφετί χνουδωτό σκιουράκι.Πιο πέρα είδαμε το σφαγείο,ένα παλιό κτήριο που δεν λειτουργεί πια.Οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί πετούσαν τα απορρίματα στο ποτάμι.Με αποτέλεσμα να το μολύνουν.Το σφαγείο ήταν περίπου κοντά στην καινούρια γέφυρα, που είναι πιο ευρύχωρη και άνετη"Χ.Θ

"Μέσα στη πόλη μας περνάει ένα μεγάλο ποτάμι που λέγεται Αλιάκμονας. ....Πήγαμε στην παλιά γέφυρα που από κάτω είναι το ποτάμι, άλλα το ποτάμι ήταν βρώμικο γιατί από το σφαγείο ρίχνανε τα πεθαμένα ζώα......Χ.Α -Φ.Α

   "Θα ήθελα το ποτάμι να είναι καθαρό και να το επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι και στις διακοπές τους να κολυμπούν εκεί" Π.Μ.  


 "Αυτές τις  μέρες  μιλούσαμε για  το ποτάμι  και  κάναμε  διάφορες κατασκευές.Ώσπου   μια  ηλιόλουστη   μέρα  αποφασίσαμε  να   πάμε   στον  Αλιάκμονα. Πήραμε και  μαζί   μας  εργαλεία,  ένα  κουτί   για  να  βάλουμε   τα  πράγματα που  θα  μαζεύαμε ,ένα  μεγεθυντικό  φακό  και  γάντια.Καθώς  πηγαίναμε βλέπαμε  πουλιά,δέντρα,φύλλα.  Κ.Κασ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου