Την προσφερθείσα στο σχολείο μας, εικόνα των τριών Ιεραρχών, φιλοτέχνησε ο αγιογράφος και γονέας μαθήτριας, Θωμάς Ξανθόπουλος. |
30 Ιανουαρίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί τιμούμε τη μνήμη των τριών Ιεραρχών. Είναι οι Προστάτες μας, είναι τα Πρότυπά μας.
Παραμονή της Εορτής των Τριών Ιεραρχών σήμερα και σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής η Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία για τους μαθητές και τις μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μαθητές και μαθήτριες στης ΣΤ΄1 τμήματος |
Λόγω των υγειονομικών μέτρων κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού, το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε μόνο από τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο π. Λεωνίδας, αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο των κορυφαίων Καππαδοκών Πατέρων και Οικουμενικών Διδασκάλων, τονίζοντας πως οι Τρεις Ιεράρχες αγωνίσθηκαν για μια Παιδεία, η οποία δεν θα προσφέρει απλώς τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, αλλά θα είναι διδασκαλία γνώσεων, αξιών και ήθους. Πίστευαν σε Παιδεία προσανατολισμένη στον Θεό και στον συνάνθρωπο. Σε σχολείο, το οποίο διδάσκει τη φιλανθρωπία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στους συνανθρώπους μας.
Σοφά λόγια τριών Ιεραρχών
Η ανατροφή και η μόρφωση των παιδιών ήταν ένα θέμα που τους ενδιέφερε ιδιαίτερα γι΄αυτό και πολλές είναι οι συμβουλές τους προς γονείς και παιδαγωγούς:
Λέει ο Μέγας Βασίλειος:
«Να προσέχουν τα παιδιά με ποιους συναναστρέφονται, να προσέχουν ποιους κάνουν φίλους. Όπως ο μολυσμένος αέρας, όταν τον εισπνεύσουμε, αφήνει μέσα μας χωρίς να τα βλέπουμε μικρόβια της αρρώστιας, έτσι και το κακό περιβάλλον αφήνει μέσα στη ψυχή του παιδιού τη μόλυνσή του.»
Κι όταν διαβάζουν τα παιδιά, αλλά και όλοι μας πρέπει να κάνουμε όπως οι μέλισσες που με πολλή σοφία τρυγούν από κάθε άνθος, μόνο ότι είναι χρήσιμο.
Οι γονείς οφείλουν να φροντίζουν για τη μόρφωση των παιδιών τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος:
«Οι γονείς που δε φροντίζουν για τη μόρφωση των παιδιών τους θεωρούνται φονιάδες, γιατί η μόρφωση είναι που θα καλλιεργήσει την ψυχή του παιδιού.»
Οι γονείς οφείλουν ακόμα να συμβουλεύουν τα παιδιά τους, γιατί κατά το Μέγα Βασίλειο:
«Άνθρωπος που δεν συμβουλεύεται άλλον μοιάζει με ακυβέρνητο πλοίο, που έχει παραδοθεί στη δύναμη των ανέμων»
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να τα επιπλήττουν συνεχώς γιατί όπως τονίζει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος:
«Όποιος επιπλήττει τους νέους χωρίς συγχρόνως να τους παρηγορεί, τους κάνει σκληρότερους. Διότι δεν μπορούν να σηκώσουν το φορτίο των συνεχών ελέγχων και γι΄ αυτό και με βιαιότητα αντιδρούν. Για να προλάβουμε λοιπόν τους πόνους που προκαλούν οι έλεγχοι, πρέπει να τους συνοδεύουμε με λόγια καλοσύνης»
Ο Μ. Βασίλειος λέει για το ίδιο θέμα:
«Είναι αποτελεσματικότερη η παιδαγωγία που γίνεται με λογικό και ήπιο τρόπο, παρά εκείνη που έχει ως αιτία της το θυμό και την οργή.»
Θέλοντας να χτυπήσουν διάφορα ελαττώματα των ανθρώπων και να τους βοηθήσουν να διορθωθούν λένε:
Για την πλεονεξία:
Μ. Βασίλειος:
«Ο άρτος που κατακρατείς ανήκει στον πεινασμένο. Τα ρούχα που εσύ φυλάγεις στις αποθήκες σου ανήκουν σ΄αυτούς που δεν έχουν. Τα παπούτσια που μένουν αχρησιμοποίητα στο σπίτι σου ανήκουν στους ξυπόλυτους.»
« Το χρυσάφι δε βρέθηκε για να δενόμαστε μ΄ αυτό, αλλά για να λύνουμε τους δεμένους.»
Λένε ακόμα οι τρεις σοφοί δάσκαλοι:
«Δεν είναι φτωχός εκείνος που δεν έχει τίποτε, φτωχός είναι όποιος επιθυμεί πολλά. Δεν είναι πλούσιος εκείνος που έχει πολλά, αλλά εκείνος ο οποίος τίποτε δεν έχει ανάγκη.»
Κλείνοντας παραθέτουμε τις συμβουλές τους για τη φιλία που αποκτούν ξεχωριστή σημασία στο σημερινό κόσμο που οι άνθρωποι έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη, καλούς και πιστούς φίλους, για να βαδίσουν μαζί το δύσκολο δρόμο της ζωής.
Γρηγόριος Θεολόγος:
«Τίποτα αντάξιο δεν υπάρχει του πιστού φίλου»
όμως:
«Σε καμιά περίπτωση της ζωής σου να μην κάνεις φίλο τον άνθρωπο τον πονηρό»
γιατί:
«Σε ψυχές διεφθαρμένες, τίποτε απ΄ τα καλά δεν είναι αξιόπιστο».
Ιωάννης Χρυσόστομος:
«Πολύ πιο εύκολα μπορεί κανείς να σηκώσει με τους φίλους του την πιο ανυπόφορη συμφορά παρά μονάχος του την πιο μεγάλη ευτυχία».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου